Vår vårresa till vänorten Brahestad

Trots viss språkförbistring och kalla vindar värmde besöket i Raahe (Brahestad) där Skellefteå Musikkår spelade tillsammans med regionens blåsorkester.

I slutet av maj tog Skellefteå musikkår bussen till våra finska grannar. Under vägen underhölls vi dels av klarinettisten Maria Oscarssons föredömliga quiz, dels av Föreningen Nordens Rolf Granstrand som tycktes känna till historian om varje by och älv vi passerade. Med på bussen var nämligen ett gäng seniorer från nämnda förening, samt Skellefteås ”borgmästare” Thomas Marklund. Tillsammans skulle de bland annat uppvakta beslutsfattare kring det planerade kärnkraftsbygget i Pyhäjoki.

 

Väl framme checkade de flesta musikerna in i nyrenoverade stugor, medan ett tappert gäng, däribland dirigenten Björn Wallin och ordföranden Jarl Marklund, fick känna på en lite lägre standard i ett avlägset skogsloft. Efter en smått kylslagen soppmiddag på torsdagskvällen kollade några in Raahes publiv, medan andra njöt av bastu och iskallt havsbad vid stugbyn.

På fredagen spelade Kåren en utomhuskonsert på stadens torg – tack och lov med vindskydd i ryggen. Senare samma eftermiddag repade vi tillsammans med Raahes blåsorkester i det vackra konserthuset. När den finske dirigenten gick igenom sina instruktioner och uppmaningar på finska var det många förvirrade svenska blickar som möttes. Kinesiska eller arabiska hade gett oss lika mycket information. Tur då att våra medmusikanter (oftast) kunde översätta på hjälplig engelska.

På lördagen gav vi återigen en lunchkonsert utomhus; nu vid ett gammalt seminarie. Från södra Sverige nådde oss mobila rykten om 29 grader och vi konstaterade att även kalla musiker är musiker. Tack och lov serverade bjudlunchen – plättar eller soppa med kokt ägg i (!) – inomhus. Därpå följde ett rep med våra finska vänner, och nu försökte delvis även vår vändirigent sig på lite prat om ”bars” (takter, ej barer). Efter en välbehövlig vila hemmavid var det så dags för helgens stora höjdpunkt, jubileumskonserten. I år firar nämligen Finland 100 självständiga år. Thomas Marklund hurrade för vårt grannland och Rolf Granstrand & co applåderade ivrigt från publiken. Kåren bjöd bland annat på ”Go tell it” och ”God bless the child”, där inlånade SSB-trumpetaren Lina Holmgren stod för solosång, samt ”Satellit” och ”Kongolela” tillsammans med Raahe-musikerna.

På lördagskvällen avslutades vår vistelse med ett ovanligt städat finskt party i samlingsstugan, som även var ny hemstuga åt vårt tappra ”lägre-standard-gäng”. Finländarna hade bullat upp rejält med diverse korv och baguetter och de modigaste vågade sig på en finländsk variant av träspelet kubb ute i kylan.

På hemresan tonades historieberättandet ner av medhavda filmer, och vi gladdes åt att få snabbshoppa på Ikea efter lunchen. Nästa gång är det vi i Skellefteå som tar emot våra finska vänner, och förhoppningsvis kan vi spela i ett nytt kulturhus.

Tack till styrelsen och Björn för en fin resa! /Kåren genom Emma

 

Kommentarer inaktiverade.